marți, 28 august 2012

Podul Mileniului

Privelistea de pe Podul Mileniului
Poate ca Podul Mileniului nu este unul dintre cele mai spectaculoase poduri  ca aspect, dar senzatia pe care o ai cand il traversezi este unica.
 Datorita designului nu exista stalpi, garduri sau ziduri care sa-ti blocheze imaginea. Astfel ca te trezesti suspendat deasupra Tamisei. 
Podul Mileniului, Londra

Podul Mileniului, Londra
Podul Mileniului


                                                                                                                                                                                        
                                                                                  





Podul Mileniului este construit din otel si a fost dat in folosinta pe 10 Iunie in anul 2000. Ceremonia de deschidere a podului a inclus un mars in numele fundatiei "Salavati Copiii". 












Participantii la mars au simtit cum le cam fuge podul de sub picioare la propriu, astfel ca Podul Mileniului a fost inchis in aceeasi zi si redeschis dupa 2 ani dupa ce s-au facut modificari structurii. 











E drept ca si acum si acum podul se cam leagana, dar este o miscare destul de usoara.

luni, 27 august 2012

Londra in imagini

Podul Turnului
Doua obiective turistice care nu trebuiesc ratate cand ajungi in Londra: Podul Turnului si Turnul Londrei


Podul Turnului

Turnul Londrei

Turnul Londrei sau Turnul Alb este un castel istoric, pe malul de nord al râului Tamisa, în centrul Londrei, Anglia.  A fost fondat spre sfârșitul anului 1066, ca parte a cucerirea normandă a Angliei. Turnul Alb, care dă tot castelului numele său, a fost construit de William Cuceritorul în 1078. Castelul a fost folosit ca o închisoare cel puțin din 1100, cu toate ca acesta nu a fost scopul său principal.  




Turnul Londrei
Perioada de vârf de utilizare castelului ca o închisoare au fost secolele 16 și 17, atunci când multe personalitati cazute in dizgratie, cum ar fi Elisabeta I înainte de a deveni regina, erau inchise in Turn. Acest lucru a condus la utilizarea sintagmei "trimis in Turn". În ciuda reputației sale ca un loc de tortură și moarte, doar sapte persoane au fost executate in Turnul Londrei inainte de razboiale mondiale, una dintre cele mai cunoscute fiind Anne Boleyn, sotia lui Henric al VIII-lea al Angliei si mama reginei Elisabeta I a Angliei.
Turnul Londrei
În cele două războaie mondiale Turnul Londrei a fost din nou folosit ca închisoare și a asistat la execuțiile a 12 oameni pentru spionaj. După al Doilea Război Mondial, Turnul a fost reparat și castelul a fost redeschis pentru public. Astăzi Turnul Londrei este una dintre atractiile turistice cele mai populare ale Marii Britanii.

marți, 21 august 2012

National Insurance Number (NINO) pentru romani

National Insurance Number Card
Roman in Londra este dedicat romanilor care isi doresc sa locuiasca si sa munceasca legal in UK. Primele postari sunt dedicate primilor pasi pe care orice roman care isi doreste sa munceasca legal trebuie sa-i parcurga pe teritoriul Marii Britanii. Am discutat despre dovada de adresa, absolut necesara in orice situatie si despre contul bancar. Astazi discutam despre National Insurance Number sau NINO cum il stiu unii romani.

National Insurance Number ( NINO) este un numar unic pe care il primeste orice britanic la implinirea varstei de 16 ani. 

Romanilor le este necesar acest numar de asigurare pentru a putea munci legal. Din pacate romanii nu primesc automat un National Insurance Number (NINO). O modalitate usoara de a obtine numarul de asigurare este sa ai un contract de munca. Pe baza acestui contract de munca poti obtine NINO foarte usor. Dar de cele mai multe ori, ca sa ai un contract de munca ai nevoie de National Insurance Number. e un cerc vicios dar romanii s-au nascut sa se descurce in orice situatii. Asa ca voi da cateva detalii despre cum poti obtine National Insurance Number ( NINO) fara a avea contract de munca.

Cea mai usoara modalitate este sa te declari Self Employed. Adica o persoana care presteaza servicii si incaseaza bani. In momentul in care incasezi bani trebuie sa platesti taxe. Ca sa poti plati taxe ai nevoie de NINO. Iar UK are tot interesul ca orice persoana care realizeaza venituri pe teritoriul britanic sa plateasca taxe.

Mai intai suni la 0845 600 0643 si iti faci o programare. De obicei programarile se fac intr-o perioada cuprinsa intre 7 si 30 de zile. Dar pot fi exceptii. Cand suni sa ai la indemana datele personale, adresa, numar de telefon, si ceva pe care sa iti notezi pentru ca iti vor da un numar de referinta si iti vor spune data, ora si adresa la care trebuie sa te prezinti. 
Ce trebuie sa ai la tine:
  • orice act de identitate (pasaport, buletin, permis de conducere). Cel mai bine e sa le ai pe toate.
  • certificat de nastere,
  • certificat de casatorie,
  • dovada de adresa,
  • extrase bancare
Acestea sunt acte care iti dovedesc identitatea. Mai ai nevoie de acte care sa dovedeasca ca prestezi cu adevarat servicii. Acestea sunt:
  • facturi taiate clientilor la care ai prestat serviciul respectiv. In Marea Britanie facturile nu au statut special. Le poti face pe calculator sau le poti cumpara din magazin. Ai nevoie de facturi taiate catre cel putin 2 clienti distincti, de preferat 3. Poti taia mai multe facturi pe acelasi nume in date diferite. De exemplu pe numele Costica Ion ai 2 facturi, Ghita George o factura, Vasile X inca 2 facturi. Trebuie sa ai grija ca sumele trecute pe facturi sa se reflecte in contul bancar. Adica daca ai taiat o factura in valoare de 150 de lire in data de 15.08.2012 ar fi bine ca pe cel tarziu pe 17.08.2012 sa depui acesti bani in cont. 
  • recomandari de la clienti, de preferat scrise de mana, nu la calculator. Recomandarea trebuie semnata si sa contina un numar de contact al persoanei care o scrie. Aveti grija ca sunt sanse mari sa verifice deci nu dati numere false.
  • daca prestati o activitate pe o perioada mai lunga e bine sa aveti si contracte in care sa precizati perioada, suma, natura serviciului, etc.
  • dovezi ca va promovati activitatea: anunturi pe net, carti de vizita, fluturasi, etc.
  • chitante pentru consumabilele necesare activitatii pe care o desfasurati.
  • foarte utila este si o scrisoare de la un contabil. O puteti obtine pentru 50 de lire.
  • orice altceva care dovedeste ca desfasurati aceasta activitate.
Nu uitati, interesul lor este sa platiti taxe si daca dovediti ca prestati un serviciu sunt toate sansele sa va acorde National Insurance Number ( NINO), dar totodata sunt extrem de constienti de faptul ca multi romani se prezinta sa obtina NINO fara a presta cu adevarat servicii. Asa ca va vor pune tot felul de intrebari. Studiati forumurile si vedeti ce intrebari se pun de obicei in domeniul pentru care aplicati pentru a va putea pregati pentru interviu.
In general, daca dosarul contine toate documentele prezentate mai sus sunt sanse foarte mari sa obtineti National Insurance Number de la primul interviu. In cazul in care nu se intampla asa, puteti oricand sa faceti o a doua programare.
Succes!


vineri, 17 august 2012

Contul bancar in Marea Britanie

Dupa cum am scris in articolul de ieri astazi vorbim despre contul bancar pe care trebuie sa ti-l faci daca doresti sa locuiesti si sa muncesti in Marea Britanie. Contul bancar este important pantru ca, alaturi de dovada de adresa, un cont intr-o banca cu sediul in Marea Britanie ti se cere cam peste tot. Mai exista si cazul cand poti folosi extrasul bancar ca dovada de adresa.

Cum iti faci un cont la banca? Te prezinti la orice banca din Marea Britanie (eu am ales Barclays, are sedii peste tot) cu o dovada de adresa si pasaportul. Primul lucru care te intreaba la banca este daca muncesti. Daca spui ca nu muncesti sunt sanse mari sa nu-ti faca cont. Eu am spus ca am propria mea afacere si a fost suficient pentru a-mi deschide contul la banca. Functionara m-a intrebat cateva lucruri despre afacerea mea, dar nu mi-a cerut niciun fel de dovada. 

In cateva zile am primit acasa un card de debit, unul de economii, 2 carnete de cec-uri si pin-urile. Toate au venit in plicuri separate in zile diferite.

Contul bancar la Barclays este gratuit si are o gramada de facilitati gratuite: acces online, acces de pe telefonul mobil, retragere de la bancomatele bancii si de alte cateva care nu apartin bancii. Mai au o gramada de alte facilitati dar deocamdara nu le-am folosit asa ca nu pot scrie despre ele.

Sper ca informatiile sa va fie de folos.
Have a great day!


joi, 16 august 2012

Dovada de adresa ( Proof of address)

In Marea Britanie romanii nu au dreptul sa munceasca legal decat in anumite conditii.

Daca ajungi in Marea Britanie fara un contract de munca semnat din Romania atunci vei avea nevoie de cateva lucruri ca sa incepi sa muncesti legal. Primul lucru de care ai nevoie este dovada de adresa. Oriunde te duci, la banca, la doctor, la scoala, la biblioteca, primarie, etc ai nevoie de dovada de adresa

Englezii nu au buletin. Ei nu pot dovedi ca locuiesc la o anumita adresa decat cu permisul de conducere, pasaportul sau dovada de adresa. Cum nu toti detin pasaport sau permis de conducere, dovada de adresa este primul lucru care ti se cere peste tot. 

Dovada de adresa poate fi orice factura sau contract incheiat pe numele tau. Va dau cateva exemple: contractul de chirie, daca este pe numele tau evident, o factura pe numele tau la gaz, curent, internet, telefonie fixa, etc. Chiar si extrasul bancar este doavada de adresa, daca deja detii un cont in banca.  Daca nu ai nicio factura pe numele tau o idee rapida ar fi sa-ti faci o asigurare de viata, accidente, boli, orice. Costa cateva lire si o poti anula dupa o luna. Cei de la asigurari iti trimit in cateva zile polita de asigurare si alte informatii. Daca au numele tau pe ele le poti folosi ca dovada de adresa.

Cam atat despre dovada de adresa. Maine vorbim despre contul la banca.

miercuri, 15 august 2012

Gradinita

V-am scris ieri despre inscrierea la gradinita in Londra. Astazi vin cu informatii suplimentare pentru parintii care nu cunosc sistemul britanic. 

In Anglia gradinita se numeste nursery si este pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani. De le 5 ani copiii intra la scoala. Cei care sunt nascuti pana pe 31 august intra la scoala de la 4 ani. Asa este sistemul. Tudor este nascut in septembrie asa ca a scapat de scoala anul acesta. 

Programul la gradinita este de doar 3 ore. Exista gradinite si crese unde ii poti duce pe copii pana la 10 ore pe zi, dar acestea sunt private si costa destul de mult, cam 50 de lire pe zi. Exista posibilitati sa-l duci doar 6 - 8 ore, din care 3 sa fie suportate de stat si deci costurile se reduc un pic, dar depinde de fiecare gradinita.

Programul il poti alege in functie de necesitatile copilului si ale parintilor, dimineata sau la pranz. Cel de dimineata incepe la 8,45 si se termina la 11,45. Cel de la pranz este cuprins intre 12, 30 - 15,30. 

Englezii pun un foarte mare accent pe punctualitate. Nu degeaba au ceasuri in toata Londra. Asa ca, am primit o hartie in care sunt anuntata ca daca copilul intarzie la gradinita de mai mult de 12 ori in 6 saptamani vom fi amendati cu 50 de lire. Usa gradinitei se inchide la 8,45, in cazul nostru. Daca ajungi dupa aceasta ora trebuie sa mergi la secretariat pentru a ti se deschide usa. Nu cred ca voi intarzia vreodata in aceste conditii.

marți, 14 august 2012

Gradinita in Londra

Inscrierea lui Tudor la gradinita a fost o prioritate pentru noi. Am avut noroc si am gasit un loc la o gradinita situata la 3 minute de casa. 

Inscrierea a fost simpla. Am mers la scoala, la secretariat, cu dovada de adresa, extras bancar, pasaportul lui si certificatul de nastere. Doamna de acolo s-a uitat pe ele si mi le-a dat inapoi. Totul a durat mai putin de 5 minute.

Dupa 2 saptamani am primit un plic in cutia postala, in care eram anuntati ca Tudor a fost acceptat si ca suntem invitati sa vedem gradinita si sa primim informatiile de care avem nevoie. Am avut la dispozitie o ora sa studiem gradinita. In primele 15 minute directoarea ne-a explicat programul de studiu si regulile gradinitei. In urmatoarele 45 de minute copiii s-au jucat in voie pentru a se putea obisnui. Clasa in care stau copiii este foarte mare, dar si mai mare este curtea la care au acces direct din clasa si care este plina de tot felul de casute, topogane, scarite si alte jucarii pentru cei mici.

Dupa alte doua saptamani am primit acasa doua dintre educatoarele de la gradinita, cu programare prealabila, binenteles, care au venit sa completeze cateva formulare si sa culeaga informatii despre Tudor: daca este alergic, daca are nevoie de un tratament special, daca este bolnav, daca are vreo nevoie de care ar trebui sa stie, daca au voie sa-l fotografieze, etc. O gramada de intrebari care pe mine m-au bucurat pentru ca arata ca au un sistem bine pus la punct si care se axeaza in principal pe binele si educatia copilului. Doamnele au plecat lasandu-mi un teanc de hartii in care am absolut toate informatiile de care am nevoie: program, uniforma, activitati, etc.

Cam asa a decurs inscrierea lui Tudor la gradinita din Londra. Pentru  mine a fost inca o experienta placuta.

luni, 13 august 2012

Diferente intre Marea Britanie si Romania

Pentru ca inca sunt noua in Marea Britanie si inca imi aduc aminte de Romania am sa subliniez cateva diferente intre tara noastra si Regatul Unit. 

  • Praful care ne ineaca in Romania, care zboara peste tot de cate ori adie un pic vantul, care ne imbacseste casele si masinile aici nu prea este. Nu stiu ce fac cu el, il aspira, il spala, n-am descoperit inca, dar aici florile au culorile mai vii, masinile sunt curate, iar vantul nu ridica nori de praf, nici macar norisori.
  • Banii, poate cea mai importanta diferenta, sunt cu mult mai multi. Salariul minim este de aproximativ 1000 de lire si preturile sunt la fel. Imaginati-va cum ar ca orice roman sa castige minim 5 000 de lei.
  • Autoritatile chiar isi fac treaba. Nu mai trebuie sa subliniez ca ale noastre nu si-o fac. Poti merge la primarie sa intrebi absolut tot ce te intereseaza. Eu am auzit ca exista centre pentru copii in care poti merge cu cel mic pentru a se juca. Pentru ca nu stiam unde sunt am fost la primarie si am intrebat. Am primit vreo 3 liste cu centre care ofereau aceste servicii, gratuit. Pe liste erau trecute programul, adresa si numarul de telefon.
  • La banci si oficiile postale, indiferent de cat de multe ghisee sunt, exista o singura coada. In momentul in care se elibereaza un ghiseu un robotel anunta numarul giseului care s-a eliberat si il invita pe urmatorul client sa se prezinte acolo. Nu cred ca am stat mai mult de 5 minute la o coada, desi am nimerit si cate 20 de persoane inaintea mea.
  • Reducerile, preferatele mele, sunt peste tot si tot timpul. La alimente, la haine, la incaltamine, la orice gasesti reduceri, uneori si de 80%. Daca in primele zile m-am mai pacalit si am platit pretul intreg, acum stiu ca daca astept un pic, pot gasi acelasi produs cu o reducere considerabila in cateva zile.

vineri, 10 august 2012

Inscrierea la GP


Inscrierea la GP sau la doctorul de familie, cum ii spun romanii, a fost o experienta foarte placuta. In primul rand clinica este foarte aproape de casa si din cate am inteles sunt destule astfel de clinici astfel incat fiecare sa isi aleaga un GP cat mai aproape de adresa la care locuieste. In al doilea rand, dupa cum se vede si in fotografie, sala de asteptare arata foarte bine, spatioasa, cu scaune comode si un joc pentru copii care l-a tinut foarte ocupat pe Tudor.

Procedura de inscriere este cat se poate de simpla. Te prezinti la receptie, cu pasaportul, o dovada de adresa si un extras bancar. Acestea sunt singurele acte de care ai nevoie. Completezi un formular dupa care ti se face o programare pentru un control general. Acesta consta in masurare, cantarire, luarea tensiunii, analize la sange si urina si un scurt istoric medical. 
Toate aceste servicii sunt gratuite.

Programarile se fac cu aproximativ 2 zile inainte, dar se pot cere si programari de urgenta. Ce m-a amuzat este ca se pot face si consultatii la telefon. De asemenea se pot solicita si vizite la domiciliu. 

O consultatie dureaza aproximativ 10 minute. Am primit o brosura in care, printre altele, sunt rugata sa nu ma supar daca sunt nevoita sa astept cateva minute, tinand cont ca unii pacienti au nevoie de mai mult decat cele 10 minute alocate unei consultatii obisnuite.

Cam asa stau lucrurile cu doctorii de familie in Londra.

joi, 9 august 2012

Roman in Londra


Roman in Londra, noul meu blog isi doreste sa vina in intampinarea romanilor care locuiesc sau doresc sa se mute in Londra sau Marea Britanie.
Blogul va avea informatii despre:

  • cum pot munci legal romanii in Marea Britanie,  
  • scoli si gradinite, 
  • serviciile medicale, 
  • atractii turistice in Londra sau Marea Britanie,
  • aspecte legale ale vietii in Marea Britanie pentru romani,
  • beneficiile pe care le pot accesa romanii,
  • clima,
  • lista ramane deschisa....................
Cunosc multi romani care isi doresc sa se mute in Lodra sau doar sa vina sa munceasca aici pentru cativa ani. Sper ca informatiile pe care le voi posta pe acest blog sa le clarifice imaginea despre Marea Britanie si despre viata unui roman in Londra.