miercuri, 15 august 2012

Gradinita

V-am scris ieri despre inscrierea la gradinita in Londra. Astazi vin cu informatii suplimentare pentru parintii care nu cunosc sistemul britanic. 

In Anglia gradinita se numeste nursery si este pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani. De le 5 ani copiii intra la scoala. Cei care sunt nascuti pana pe 31 august intra la scoala de la 4 ani. Asa este sistemul. Tudor este nascut in septembrie asa ca a scapat de scoala anul acesta. 

Programul la gradinita este de doar 3 ore. Exista gradinite si crese unde ii poti duce pe copii pana la 10 ore pe zi, dar acestea sunt private si costa destul de mult, cam 50 de lire pe zi. Exista posibilitati sa-l duci doar 6 - 8 ore, din care 3 sa fie suportate de stat si deci costurile se reduc un pic, dar depinde de fiecare gradinita.

Programul il poti alege in functie de necesitatile copilului si ale parintilor, dimineata sau la pranz. Cel de dimineata incepe la 8,45 si se termina la 11,45. Cel de la pranz este cuprins intre 12, 30 - 15,30. 

Englezii pun un foarte mare accent pe punctualitate. Nu degeaba au ceasuri in toata Londra. Asa ca, am primit o hartie in care sunt anuntata ca daca copilul intarzie la gradinita de mai mult de 12 ori in 6 saptamani vom fi amendati cu 50 de lire. Usa gradinitei se inchide la 8,45, in cazul nostru. Daca ajungi dupa aceasta ora trebuie sa mergi la secretariat pentru a ti se deschide usa. Nu cred ca voi intarzia vreodata in aceste conditii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu