luni, 13 august 2012

Diferente intre Marea Britanie si Romania

Pentru ca inca sunt noua in Marea Britanie si inca imi aduc aminte de Romania am sa subliniez cateva diferente intre tara noastra si Regatul Unit. 

  • Praful care ne ineaca in Romania, care zboara peste tot de cate ori adie un pic vantul, care ne imbacseste casele si masinile aici nu prea este. Nu stiu ce fac cu el, il aspira, il spala, n-am descoperit inca, dar aici florile au culorile mai vii, masinile sunt curate, iar vantul nu ridica nori de praf, nici macar norisori.
  • Banii, poate cea mai importanta diferenta, sunt cu mult mai multi. Salariul minim este de aproximativ 1000 de lire si preturile sunt la fel. Imaginati-va cum ar ca orice roman sa castige minim 5 000 de lei.
  • Autoritatile chiar isi fac treaba. Nu mai trebuie sa subliniez ca ale noastre nu si-o fac. Poti merge la primarie sa intrebi absolut tot ce te intereseaza. Eu am auzit ca exista centre pentru copii in care poti merge cu cel mic pentru a se juca. Pentru ca nu stiam unde sunt am fost la primarie si am intrebat. Am primit vreo 3 liste cu centre care ofereau aceste servicii, gratuit. Pe liste erau trecute programul, adresa si numarul de telefon.
  • La banci si oficiile postale, indiferent de cat de multe ghisee sunt, exista o singura coada. In momentul in care se elibereaza un ghiseu un robotel anunta numarul giseului care s-a eliberat si il invita pe urmatorul client sa se prezinte acolo. Nu cred ca am stat mai mult de 5 minute la o coada, desi am nimerit si cate 20 de persoane inaintea mea.
  • Reducerile, preferatele mele, sunt peste tot si tot timpul. La alimente, la haine, la incaltamine, la orice gasesti reduceri, uneori si de 80%. Daca in primele zile m-am mai pacalit si am platit pretul intreg, acum stiu ca daca astept un pic, pot gasi acelasi produs cu o reducere considerabila in cateva zile.

2 comentarii:

  1. e trist sa te bucuri in tara altora departe de locurile in care ai crescut, si totusi e mai bine decat sa te chinui in ele. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist, e adevarat, dar le-am acordat locurilor natale 34 de ani. Mult prea multi dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere